2019. dec 02.

Filozófiai esszépályázat - 2020

írta: szikzolt
Filozófiai esszépályázat - 2020

disputates.jpgA Magyar Filozófiai Társaság

’A vita’

címen filozófiai esszépályázatot ír ki középiskolás diákok számára.

„A nemes vita magában foglalja, hogy a vitapartnert nem ellenségnek látjuk, hanem tiszteljük és odafigyelünk a mondanivalójára. Megpróbáljuk átlátni, mi állhat mögötte. Ez annak szolgálatában is áll, hogy a másik álláspontot képviselők számára valóban meggyőzően képviselhessük a magunk pozícióját. […] ha a vitapartner indokait tisztán látjuk, közelebb kerülhetünk saját magunk jobb megértéséhez is.” (Paár Tamás)

A pályázók a ’vita’ témájában egy minimum 4-5 oldalas, (8-10 000 karakteres) filozófiai esszé írásával jelentkezhetnek. Az esszé tárgya lehet a vita legkülönbözőbb jelenségformáinak az értelmezése, illetve a vita problémavilágának filozófiai reflexiója, legyen szó akár e kérdéssel foglalkozó filozófiai műről, egy e problémát megjelenítő karakteres gondolatról, vagy éppen irodalmi/művészeti alkotásról. A pályázat jeligés, vagyis a benyújtott és jeligével ellátott esszé mellé lezárt borítékban kell csatolni az esszé írójának nevét, címét, e-mail címét és iskolájának adatait. A pályaműveket az MFT címére kell eljuttatni: 6722 Szeged Petőfi Sándor sgt. 30-34. Az esszék elbírálását a Magyar Filozófiai Társaság elnökségének felkért tagjai végzik.

Beadási határidő: 2020. április 28.

Eredményhirdetés a 2020 július elején megrendezésre kerülő FIDI (Filozófiai Diáktalálkozó) keretei között. (Erről bővebben a FIDI 2020 Facebook csoportban olvashatsz.)

A nyertes pályázó egy elismerő oklevél mellett értékes könyvjutalomban részesül, illetve esszéje publikálásra kerül a Lábjegyzetek Platónhoz: A vita című tanulmánykötetben, amely a 2020 májusában az MFT égisze alatt megrendezésre kerülő azonos című konferencia szerkesztett és kibővített anyagát tartalmazza. A legjobb esszék az MFT honlapján is megjelennek. További információk az MFT honlapján: www.mft-hps.hu

Letölthető innen:

Szólj hozzá

vita filozófia esszé esszépályázat Lábjegyzet MFT