2019. máj 31.

IV. témakör: Az erények

írta: szikzolt
IV. témakör: Az erények

kardinalis_erenyek.jpgMik az erények (areté)? Hogyan alakulnak ki? Mi a szerepük az egyén és a közösség életében? Állandóak vagy velünk együtt változnak-e? Mi befolyásolja, határozza meg, hogy milyen erényeket tudhatunk magunkénak? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket szoktunk feltenni, amikor az erényekről beszélünk, amikor a végére akarunk járni annak a kérdésnek, hogy milyen erényekkel is kellene rendelkeznünk. Az alábbi feladatok segíthetnek abban, hogy ezen komplex etikai problémakörön belül eligazodhassunk.

 I. Az alábbi idézetek az erénynek milyen jellemzőit, ismérveit vizsgáljak?

„[...] az erény, éppúgy mint a lelki rosszaság, tőlünk függ. Mert ahol tőlünk függ a cselekvés, ott tőlünk függ az is, hogy ne cselekedjünk, és ha rajtunk áll a nem, akkor rajtunk áll az igen is; úgyhogy, ha tőlünk függ, hogy cselekedjünk, mikor a cselekvés nemes dolog, akkor tőlünk függ az is, hogy tartózkodjunk a cselekvéstől, mikor a cselekvéstől való tartózkodás szégyenletes, és ha rajtunk áll, hogy ne cselekedjünk, amikor a cselekvéstől való tartózkodás nemes dolog, akkor az is rajtunk áll, hogy hogy cselekszünk, amikor a cselekvés szégyenletes dolog.” (Arisztotelész: Nikomakhoszi etika, ford. Szabó Miklós)

„Ugyanúgy, ahogy valakinek ismernie kell a másik embert és annak igényeit ahhoz, hogy szeresse, ismernie kell saját magát is, hogy megértse, melyek valódi érdekei, és hogyan szolgálhatja azokat. Ezért aztán csalókák lehetnek valakinek a saját érdekei, ha nem ismeri önmagát és saját valódi igényeit.” (Erich Fromm: Az Önmagáért való ember, ford.: Gellériné Lázár Márta)

 

II. Erények küzdelme?

 Sokféle erény fér meg egy emberben, s nem is mindig férnek össze egymással? Hogy lehetséges ez? A következő történet alapján válaszold meg a vonatkozó kérédseket!

 

Víz fölött, víz alatt

A középiskolai vízilabdakupa döntőjében súlyos szabálytalanság történt az utolsó percben. Az egyik csapat hátvédje nem tudott uralkodni magán, és olyan súlyosan megütötte az ellenfél mellette elúszó játékosát, hogy az illetőt súlyos sérülésekkel kórházba kellett szállítani. A szabálytalanság miatt megítélt büntetőt az ellenfél belőtte s ezzel megnyerte a mérkőzést. Ráadásul a fegyelmi bizottság a durván szabálytalankodó sportolót egy évre eltiltotta a játéktól, a csapatot pedig súlyos pénzbírsággal sújtotta.
A fegyelmi bizottság ülése után a vétkes fiú egyik csapattársa megpróbált lelket önteni barátjába.
– Hidd el nekem, nem olyan nagy dolog, másokkal is megtörtént már. Egy kupadöntőn előfordul az ilyesmi. Senki nem ítél el, hidd el, mindenki tudja, hogy a csapatért tetted, már velem is megtörtént, hogy nem tudtam uralkodni magamon. Különben is minden csoda három napig tart. Elfelejtik ezt is hamar! Jövőre megint együtt játszunk majd! Addig is gyere le az edzésekre!
– Nem is arról van szó, hogy mit mondanak az emberek – mondta a vétkes fiú. – Igazából azt nem értem, hogyan tudtam így megfeledkezni magamról, nem hagy nyugodni a lelkiismeretem. Korábban sohasem volt súlyosabb fegyelmi ügyem. Nem mondhatja senki rólam, hogy az átlagnál durvábban vagy szabálytalanabbul játszom. Annak azért örülök, hogy volt lelkierőm bemenni a kórházba bocsánatot kérni tőle. ... Azt mondják az orvosok, néhány hónap múlva már újra játszhat.
– Te meg majd csak egy év múlva, igaz? – csattant fel a barátja. Nem öregem, te a Holdon élsz! Már többször mondtam, hogy ne így csináld, de te sohasem figyelsz oda. Nem az az igazi vétek, amit csináltál, hanem az, ahogy csináltad, az, hogy lebuktál. A víz alatt kell mindent csinálni, hogy lehetőleg ne vegyék észre. Ha győzni akarsz, akkor nem az a fontos, hogy ne szabálytalankodj, hanem hogy ne lássák meg. Ha senki sem látja, akkor senki sem szólhat egy szót sem, akkor nem büntethetnek meg, és nincs semmi baj. Mindenki így csinálja! Most már legalább te is megtanultad a magad kárán.

 

Erények küzdelme?

Kérdések, feladatok:

  1. Milyen erényeket vélsz felfedezni a történetben?
  2. Ezek az erények hogyan kerülnek konfliktusba egymással? Milyen okokra vezethető vissza a konfliktus?
  3. Lehetnek-e az erények negatívak?
  4. Melyik szereplő érvelését tartod megalapozottabbnak? Válaszod indokold!

 III. Napjaink erényei.

Ismerkedj meg az alábbi ábra alapján a hét fő erénnyel és bűnnel!

 

Gyűjtsétek össze, hogy jelenleg mely erények tekinthetők "aktuálisnak" és követendőnek? Ezt követően vizsgáljátok meg, hogy az ún. kardinális erények és a képen látható erények közül melyek tekinthetők még ma is aktuálisnak? Mit gondoltok, ötven év múlva milyen erények lesznek divatosak? Mire alapozzátok választásotokat?

Szólj hozzá